Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kuchni azjatyckiej w Bulvar 24 [ZDJĘCIA]

Ewa Konarzewska-Michalak
Warsztaty kuchni azjatyckie w Bulvar 24. Znana blogerka przekonywała do smaków Dalekiego Wschodu.
Warsztaty kuchni azjatyckie w Bulvar 24. Znana blogerka przekonywała do smaków Dalekiego Wschodu. fot. Ewa Konarzewska-Michalak
Warsztatami kuchni azjatyckiej rozpoczął się nowy cykl spotkań niecodziennych w restauracji Bulvar 24. W roli eksperta wystąpiła blogerka kulinarna Katarzyna Bartoń, która zaprezentowała bogate menu Dalekiego Wschodu.

Katarzyna Bartoń na oczach licznej publiczności wyczarowała kilka inspirujących dań – m.in. kurczaka z owocem mango oraz wieprzowinę w pięciu smakach. Uczestnicy nie tylko się przyglądali, ale również degustowali potrawy.

Mistrzyni ciekawie opowiadała o tajnikach dalekowschodniego gotowania. Zebrani dowiedzieli się, że istnieje piąty smak – umami. Można go odnaleźć w aromacie parmezanu lub dojrzewających wędlin. – Sprawia, że potrawy są bardziej aromatyczne, jedzenie ich sprawia nam niebywałą przyjemność. W kuchni wschodniej uzyskuje się go stosując odpowiednie mieszkanki przypraw.

ZOBACZ: Anna Wilczyńska szósta na mistrzostwach cukierników

– Kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa – przekonywała prowadząca. – Warzywa przygotowuje się w taki sposób, że zachowują chrupkość i właściwości odżywcze. Zwykle stanowią ¾ dania, a mięso jedynie ¼. Dania te bywają bardzo pikantne, ale w Europie przyjęła się chińska kuchnia kantońska, znacznie łagodniejsza od tajskiej. Nadmierną ostrość potraw można złagodzić jogurtem lub po prostu ograniczając ilość przypraw.

Ale kuchnia chińska to również przysmaki dalekie od naszych przyzwyczajeń.
– W Państwie Środka jada się szaszłyki z larw motyli lub z kurzych główek. Chińczycy nie marnują jedzenia. Wykorzystują każdą część świni od ryjka po ogonek – przekonywała Katarzyna Bartoń.

Pierwszy pokaz kulinarny odbył się 24 kwietnia w Restauracji Bulvar 24. Jego organizatorem jest właściciel lokalu Jakub Kozerski.

– Chcemy pokazać, że można urozmaicić swoją kuchnię nie wydając dużo pieniędzy. Warto poznać nowe potrawy, smaki i poeksperymentować – mówi wrzesiński restaurator. – Kolejne spotkanie, tym razem poświęcone kuchni włoskiej odbędzie się 8 maja. Natomiast na 22 maja planujemy też wspólne gotowanie zakończone biesiadą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wrzesnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto